Як перловка покращує стан шкіри, нігтів і волосся: поради від дієтологині
Українська дієтологиня Світлана Фус поділилася цікавими фактами про перлову кашу. Вона не лише детально розповіла про корисні властивості цієї страви, але й дала цінні поради щодо її правильного приготування та поєднання з іншими продуктами.
Світлана Фус стверджує, що крупи містять багато корисних речовин. Не має значення, яку крупу ви виберете – ячмінну, вівсяну, пшоняну, гречану чи іншу – всі вони корисні для здоров’я.
Переваги перлової крупи
Крупи перетравлюються повільно, тому вони забезпечують нас довготривалим відчуттям насиченості. Наприклад, перлова крупа має велику харчову цінність.
Ми часто не звертаємо уваги на перловку, бо вона менш популярна, ніж гречка або вівсянка, але вона також є корисним продуктом.
“Основою перлової крупи є ячмінь. Ячмінне зерно, крім клітковини, містить багато білка. Також воно багате на мінерали і вітаміни – калій, кальцій, залізо, фосфор, мідь, цинк, селен, вітаміни групи В, РР і Е”, – зазначила Світлана Фус.
Дієтологиня наголосила, що перловку називають кашею краси. І це не просто так. Вона містить амінокислоту лізин – речовину, яка потрібна для синтезу колагену. Лізин робить шкіру еластичною та запобігає утворенню зморшок. А вітаміни А, В і Е в перловці допомагають підтримувати здоров’я нігтів, волосся та шкіри.
Кому не рекомендується їсти перлову крупу
Але перлова каша не підходить для всіх. Вона містить глютен, тому її не слід вживати при целіакії. Крупа також може спричиняти надлишкове утворення газів, тому її слід обмежити, якщо у вас є проблеми з травленням.
З чим подавати перловку
Каша добре смакує з м’ясними або рибними стравами. Перловку можна варити з м’ясом, грибами, овочами та зеленню. З крупи також можна приготувати котлети, супи або ризотто. Перловку навіть можна додавати до фаршу для голубців.
Як правильно варити кашу
Перед тим, як варити кашу, потрібно замочити її заздалегідь у холодній воді на близько 10-12 годин. Тоді каша звариться швидше та не втратить своїх корисних речовин. Щоб вона була пухкою – додайте рослинну олію.