Останні новини

Вплив гарбузового насіння на організм: плюси і мінуси щоденного вживання

- 06 Лютого 2024, 10:02

Всім відомо, що насіння — це джерело корисних речовин. Проте, гарбузове насіння виділяється на їх фоні своїми унікальними властивостями. Що буде, якщо кожного дня споживати цей продукт.

Зміцниться імунна система, кістки стануть міцнішими

Це тому, що гарбузове насіння містить багато цинку, який виконує важливі функції в організмі. Цинк підтримує імунітет, бере участь у роботі багатьох органів, відновлює кісткову тканину, запобігає остеопорозу, допомагає при запаленні кісток, поліпшує травлення, знижує рівень холестерину і сприяє схудненню. Лише одна жменя гарбузового насіння надасть вам 70% денної норми цинку.

Знизиться ймовірність онкологічних хвороб

За даними деяких досліджень, цинк взаємодіє з кальцієвими сигналами, які виходять від ракових клітин, і знешкоджує їх.

Поліпшиться стан волосся, нігтів і шкіри

Завдяки наявності кальцію, калію, фосфору, магнію, марганцю ваша шкіра, волосся і нігті будуть виглядати краще.

Запобігання серцево-судинним захворюванням

Гарбузове насіння багате на різні види жирних кислот, які покращують стан судин і роботу серця. Також гарбузове насіння — це рекордсмен за вмістом вітаміну Е. Одна жменя гарбузового насіння забезпечить вам половину денної дози магнію, який зменшує ризик раптової зупинки серця, інфарктів і інсультів. Крім того, магній позитивно впливає на здоров’я кісток, зубів, м’язів, артеріального тиску і фізичної форми.

Знизиться рівень цукру в крові

Завдяки вмісту магнію, як показують дослідження, споживання гарбузового насіння знижує ризик розвитку цукрового діабету на третину. Тому воно дуже корисне для людей з переддіабетом і діабетом 2-го типу.

Покращаться сон і настрій

Відомо, що магній може покращити якість сну, а гарбузове насіння – одне з найкращих джерел цієї речовини. Також насіння містить нейромедіатори, які відповідають за засинання — серотонін і триптофан.

Нормалізується травлення

Гарбузове насіння — джерело клітковини. Клітковина разом із високим вмістом харчових волокон покращує роботу травної системи. Крім того, дієти з великою кількістю клітковини також знижують ризик серцево-судинних захворювань, цукрового діабету другого типу і ожиріння.

Покращується здоров’я простати

Насіння гарбуза може полегшити симптоми аденоми простати, при якій ускладнюється сечовипускання. Споживання насіння зменшує симптоми хвороби.

Кому потрібно з обережністю їсти гарбузове насіння

Люди, у яких висока кислотність шлункового соку або проблеми з шлунком і кишками, наприклад виразки або гастрит, повинні бути обережні з гарбузовим насінням.

Також слід уникати його вагітним і годуючим жінкам.

Люди, які мають цукровий діабет, мають консультуватися з лікарем перед тим, як їсти гарбузове насіння, тому що воно містить речовину D-хіро-інозитол, яка впливає на дію інсуліну і рівень глюкози в крові.

Люди, які хворіють на жовчнокам’яну хворобу, також мають бути уважні з цим продуктом, оскільки він стимулює виділення жовчі та може спричинити рух каменів у жовчному міхурі.

Скільки гарбузового насіння можна їсти за день

За день дорослій людині можна з’їсти не більше 100 г гарбузового насіння, або приблизно 40 штук. Найкраще їсти їх сирими на голодний шлунок, запиваючи водою.

Гарбузове насіння допомагає заснути, тому його рекомендується їсти ввечері.

По темі