Вчені розкрили таємницю: чи можна вижити, харчуючись лише хлібом

Вуглеводи, а особливо хліб, любить більшість українців. Але чи замислювалися ви коли-небудь про те, що буде, якщо їсти лише один хліб? Як це вплине на наше здоров’я? Про це розповідає ТСН.

Якщо їсти лише одну страву, це може заощадити вам час, гроші й зусилля. Тим паче, що багато продуктів дійсно містять майже всі корисні для організма речовини. Наприклад, та ж картопля, в якій є всі незамінні амінокислоти. Проте деякі з них містяться в такій мізерній кількості, що потрібно з’їсти набагато більше денної норми овоча і однаково рано чи пізно ви зіткнетеся з дефіцитом.

Це ж стосується і хліба. Але варто також зазначити, що не всі його види однаково корисні. На відміну від тієї ж картоплі або рису, які є самостійними продуктами, хліб виготовляється із комбінації зерна, води та певного виду мікробів. Дріжджі, мікроби й деякі бактерії руйнують зерно та оголюють поживні речовини, до яких за інших умов люди дістатися не можуть. В екологічному порталі Grist зазначається, що хліб, як кінцевий продукт, є набагато поживнішим, аніж зерно, з якого він готується.

Наприклад, якщо порівняти цінність вівсяної каші, яка, власне, є цілісними зернами, замоченими у воді, зі звичайним хлібом, то останній виявиться поживнішим. Вся річ у тому, що каша, на відміну від хліба, не проходить процес ферментації, коли корисні речовини вивільняються із зерен. Але це лише в тому разі, якщо спекти хліб традиційним способом. Сьогодні, на жаль, більшість видів виготовляють із суміші білого борошна та комерційних дріжджів, що виключає і цілісні зерна, і поживні речовини.

Чи можна харчуватися лише хлібом і чому це не варіант

Теоретично, вижити лише на одному хлібі можливо. Але його потрібно готувати з цільного зерна, дріжджів і бактерій, що забезпечує поєднання корисних речовин. Одним із найкращих видів хліба є традиційний продукт на заквасці. Процес ферментації в такому разі повільний, що забезпечує розкриття поживних речовин всередині цілісних зерен.

Однак, звісно, щоб вижити, лише однієї закваски буде недостатньо. В будь-якому разі ви, як і з картоплею, зіткнетеся з дефіцитом певних речовин. Зокрема, ви не зможете отримати достатню кількість вітамінів С, D та B12, а також кальцію.

Крім цього, ще задовго до того, як з’явиться дефіцит, людина може зіткнутися з таким психологічним феноменом як сенсорне специфічне насичення. Вчені виявили, що чим довше людина споживає певний продукт, тим менше задоволення від нього отримує. Деяких продуктів, як-от хліб, це стосується більше. Тому до раціону харчування обов’язково потрібно вносити різноманітність.