Олія чорного кмину: цінний засіб для здоров’я

Олія чорного кмину є універсальним ліком від численних хвороб у багатьох країнах світу. Це не просто міф, а реальність. Вона володіє сильними цілющими властивостями і використовується в медицині протягом тисяч років. Цей диво-засіб допомагає при лікуванні різноманітних захворювань. Це завдяки антиоксидантам та іншим біоактивним речовинам, які містяться в олії. Її можна застосовувати навіть при головних болях, болях у спині, артеріальному тиску, деяких інфекціях та запаленнях в організмі.

Корисні властивості олії чорного кмину

Терапевтичні властивості олії з насіння кмину вас здивують, ми готові посперечатися, що про деякі з них ви навіть і не знали. Спочатку може здатися, що це звичайний маркетинговий трюк, але переконавшись у протилежному на власному досвіді, багато людей активно придбають цей засіб для підтримки свого здоров’я. То що ж робить його особливим?

Допомагає позбутися зайвої ваги

Звичайно ж для схуднення недостатньо буде лише однієї олії. Вона працює в комплексі з тренуваннями та правильним харчуванням. Хоча механізм впливу олії з насіння чорного кмину на процес зниження ваги ще не повністю вивчений, але деякі дослідження показують хороші результати. Наприклад, розглянемо одне цікаве дослідження, у якому брали участь жінки із надмірною вагою. Протягом 8 тижнів щодня вони приймали 2 г олії з насіння чорного кмину. Результат був таким: у жінок спостерігалися зниження апетиту, зменшення індексу маси тіла, об’єму талії та жирових відкладень.

Пригнічує запальні процеси в організмі

Про сильні протизапальні властивості вичавки з насіння кмину відомо не по чутках. Засіб за своїми властивостями трохи схожий на аспірин та ібупрофен – зменшує запалення та знеболює. Також регулярне вживання олії дозволить запобігти ризику розвитку багатьох захворювань, наприклад, діабету, хвороб серця, раку і не тільки. Засіб зменшує концентрацію С-реактивного білка та малондіальдегіду в крові, які своєю чергою є маркерами запальних процесів та оксидативного стресу в організмі.

Підтримує здоров’я серцево-судинної системи

Всім добре відомо, що високий тиск разом із високим рівнем холестерину – це головні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Цю проблему не можна було просто залишити без уваги. Вивчаючи різні властивості олії чорного кмину, вчені виявили, що вона здатна знижувати рівень поганого холестерину та артеріального тиску. І деякі дослідження підтверджують цей факт, але попри перспективні факти, потрібні додаткові дослідження для підтвердження оптимальної дози олії для прийому.

Знижує рівень цукру в крові

Люди, які страждають від діабету, повинні регулярно контролювати рівень цукру в крові. Інакше зростає ризик виникнення ускладнень. Крім лікарських засобів багато хворих приймають олію з насіння чорного кмину. У ході досліджень було доведено, що прийом допомагає знизити показники інсуліну і цукру в крові натще і після їжі, а також знизити рівень глікованого гемоглобіну (A1c).

Загоює рани

В олії чорного кмину міститься біологічно активна речовина під назвою тімохінон. Ця сполука має протизапальні, антиоксидантні та антибактеріальні властивості. Крім того, тімохінон здатний стимулювати зростання тканин і прискорювати їх загоєння.

Допомагає у боротьбі зі шкірними захворюваннями

Вичавка з насіння чорного кмину сприятливо впливає на лікування псоріазу. Нанесення олії на шкіру може зменшувати запальний процес та знизити тяжкість перебігу захворювання. Але сьогодні потрібні додаткові дослідження, що підтверджують це.

Екзема – ще одне захворювання, з яким допоможе впоратися олія чорного кмину. Зовнішнє застосування дозволяє зменшити прояв недуги та діє практично нарівні з аптечними кремами на основі кортикостероїдів.

Покращує стан шкіри та волосся

Ця олія використовується не тільки в кулінарії, а й в косметології. Вона допомагає позбутися від прищів, якщо наносити її точково. Вона має протизапальну, антисептичну та антиоксидантну дію. Також олія чорного кмину зволожує та живить шкіру, запобігає її старінню та вирівнює дрібні зморшки. Олію можна додавати до обличчевого крему або робити домашні маски. Для жіночої шкіри це чудовий засіб, який неодмінно сподобається.

Для волосся олія чорного кмину також дуже корисна. Її можна додавати до шампунів або масок для волосся. Ваше волосся стане більш пружним, блискучим та сильним. Лайфхак – якщо змішати олії чорного кмину та кокосову, то це сприятиме росту волосся. Робіть регулярно маски для шкіри голови з цієї суміші.

Допомагає боротися з астмою

Астма – це поширене захворювання, яке пов’язане з запаленням та скороченням дрібних дихальних шляхів у легенях. Це призводить до ускладненого дихання, кашлю, хрипу та задишки. Олія чорного кмину, а точніше, її складник тімохінон, може мати позитивний ефект на лікування астми та контроль захворювання. Ця рослинна речовина зменшує запалення та розслабляє м’язи дихальних шляхів.

Має протираковий ефект

Знову говоримо про тімохінон, який є головною діючою речовиною олії чорного кмину. Він може впливати на ріст та поширення деяких видів ракових клітин. Крім того, він підсилює імунітет, має антиоксидантну дію, знижує негативні наслідки традиційної протиракової терапії. Важко повірити, що олія чорного кмину така ефективна. Але перед тим, як її вживати, важливо знати, як це робити правильно.

Застосування

Олію можна приймати всередину або наносити на шкіру. Перед тим, як почати її використовувати, проконсультуйтеся з лікарем. Він скаже вам потрібну дозу та порадить, як приймати олію. Дозування залежить від проблеми. Зазвичай воно не перевищує 2 г на день.

Олію чорного кмину можна купити у капсулах або у рідкому вигляді. Обирайте олію, яка була виготовлена методом холодного віджиму та не містить інших інгредієнтів. Так ви будете впевнені, що всі корисні властивості та активні речовини збереглися. Протипоказання Якщо ви приймаєте які-небудь ліки, обов’язково попередьте про це лікаря. Це потрібно, щоб уникнути алергії або зниження ефективності того чи іншого препарату.

Протипоказання

Якщо ви приймаєте якісь ліки, обов’язково обговоріть з лікарем можливість прийому олії чорного кмину. Це необхідно для того, щоб уникнути алергічної реакції або пригнічення дії того чи іншого препарату.

Не можна приймати олію вагітним і годуючим жінкам.

Перед місцевим застосуванням рекомендується зробити тест на алергію. Нанесіть олію на маленьку ділянку шкіри, якщо немає почервоніння, свербіння та інших небажаних реакцій, можете спокійно користуватися засобом.