МОК повторно перевірить “нейтральних” росіян та білорусів, які виступатимуть на Олімпіаді-2024

У грудні виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету (МОК) прийняв рішення про допуск учасників з Росії та Білорусі у статусі “індивідуальних нейтральних спортсменів” до Олімпійських ігор 2024 року.

З 4600 спортсменів зі всього світу, які пройшли кваліфікацію на ОІ-2024, 11 є “нейтральними” (8 росіян, 3 білорусів). Для порівняння, зараз на Олімпіаду здобули кваліфікацію понад 60 українців.

До змагань допускаються “нейтальні” лише  індивідуальні спортсмени з паспортами відповідних держав, жодних команд, не допускаються спортсмени і обслуговуючий персонал, які “активно підтримують війну” і які уклали контракт з російськими чи білоруськими військами або органами національної безпеки.

Та тепер російські і білоруські спортсмени будуть направлені на повторну перевірку за участю незалежних організацій. Про це повідомив представник Міжнародного олімпійського комітету Марк Адамс.

“Ми в процесі пошуку та призначення незалежних аналітиків з гарною репутацією, які перевірять кожного з цих спортсменів. Люди, які кваліфікувалися вже пройшли одну перевірку, але МОК проведе другу за участю незалежних організацій”, – зазначив він.

Також такі “нейтральні” атлети, як і решта учасників з цивілізованих країн, зобов’язані відповідати всім антидопінговим нормам. Для росіян та білорусів – жодних прапорів, гімнів та іншої національної символіки в офіційних місцях та на офіційних заходах та ніяких чиновників на змаганнях.