Українські атлети підписують відкритий лист проти участі російських спортсменів на Олімпіаді

Найтитулованіші українські спортсмени звернулися з відкритим листом до президента Франції Емманюеля Макрона, пані мера Парижа Анн Ідальго, міністерки спорту Франції Амелії Удеа-Кастери та організаторів Олімпіади 2024, висловлюючи протест проти участі російських та білоруських атлетів, які підтримують війну проти України.

У листі наголошують, що спортсмени, які відкрито підтримують війну, мають бути позбавлені можливості брати участь в Олімпійських Іграх.

“В липні 2024 року у Парижі розпочнуться XXXIII Олімпійські Ігри. Ми спортсмени України, хочемо заручитися Вашою подальшою підтримкою в боротьбі за відстоювання олімпійських принципів та недопущення спортсменів з країн – терористів.

Жоден спортсмен з цих країн, за час війни, публічно не висловився проти вбивств, проти геноциду українського народу.

На сьогодні в статусі, так званих “нейтральних”, 11 спортсменів отримали ліцензії для участі в Олімпійських Іграх в Парижі – 2024.

Однак, допущення цих атлетів суперечить основоположним рекомендаціям Міжнародного олімпійського комітету, позаяк атлети допущені до участі в Олімпіаді не є “нейтральними”, а є відкритими прихильниками війни, що підтверджується інформацією, оприлюдненою в мережі інтернет”, – сказано в листі.

Очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний зазначив, що атлети є головними на Олімпійських Іграх, вони є взірцем Олімпійських принципів та Олімпійського характеру, тому вкрай необхідно відсторонити агресора від участі в такому важливому спортивному заході.

“Закликаємо всіх, хто відстоює цінності олімпізму та справедливість, долучитися до цієї ініціативи”, – підсумував Бідний.

Міністерство молоді та спорту України підтримує цю ініціативу і закликає всіх небайдужих приєднатися. З повним текстом листа можна ознайомитися на сайті https://mms.gov.ua/news/vidkrytyi-lyst-ukrainskykh-atletiv

Поки лист підписали 42 спортсмена, та список оновлюється.