Кам’янчани змагалися на Міжнародному фестивалі повітряних зміїв у Болгарії

З 13 по 18 серпня у Варненській області Болгарії відбувся Український Міжнародний фестиваль повітряних зміїв, організований для дітей захисників та захисниць України.

Захід зібрав 250 учасників з усіх регіонів України, а також професійних кайт-флаєрів нашої країни та чотирьох держав Європи. Дніпропетровщина на змаганнях отримала найбільше представництво. Наш регіон представляли учасники з Дніпра, Кривого Рогу та Кам’янського.

Учасниця Дніпропетровського обласного клубу кайт-флаїнґу “Зоряний Кайт”, чемпіонка області 2021 року Анна Дарда з Дніпра увійшла до оргкомітету фестивалю та продемонструвала найкращі техніки запуску шоу-кайтів та плоских художніх повітряних зміїв.

За результатами змагань серед аматорів кращими стали 14-річна Іванна Мельничук з Кривого Рогу, яка демонструвала техніку “кайт-білдинг” та 17-річна Ольга Гаража з Дніпра з “кероваими кайтами”. Вони долучаться до професійних занять кайт-флаїнґом у клубі “Зоряний Кайт” під керівництвом майстра спорту Валерії Шаповалової з Кам’янського.

Змагання стали не тільки видовищним заходом, а й мали наукове спрямування. Відомий фізик з Дніпра, нині військовослужбовець ЗСУ, кандидат фізико-математичних наук, доцент Олег Орлянський, який взяв участь у фестивалі, розповів, що на фестивалі вперше після лютого 2022 року запустили найбільший український повітряний змій “Гроно Калини”. Він 5 років тому став найкращим серед кайтів у Китаю. Цікаво, що під час сильного вітру, його вага становить понад 200 кг, тому втримати його – задача не з легких.

Як повідомляє співорганізатор заходу з Кам’янського, віце-президент Української Асоціації Повітряних Зміїв, чемпіон світу 2018 року, Леонід Бройтман, важливою на заході стала саме цільова аудиторія – діти українських військовослужбовців, які оздоровлювалися в Болгарії.

– Це наше майбутнє, яке маємо плекати вже зараз попри все, – зазначив Л. Бройтман. – Щиро дякуємо спонсорам та партнерам фестивалю! Також приємно, що Дніпропетровщина заслужено стає центром кайт-флаїнґу України.

У 2020-2021 роках Дніпропетровщина приймала чемпіонати області та етапи Чемпіонатів України з кайт-флаїнґу, організованих Українською Асоціацією Повітряних Зміїв. У квітні цого року Поліна Дромарецька з Нікополя представила Україну на найбільшому світовому фестивалі повітряних зміїв Artevento 2023 в Італії.

повітряні змії повітряні змії повітряні змії