Україна вимагає відставки голови технічного директорату ЧС-2023, який дискваліфікував Ольгу Харлан

Президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев звернувся до голови Технічного директорату Чемпіонату Світу – 2023 з фехтування Дітера Ламера з проханням піти у відставку.

Саме його українець звинувачує в дискваліфікації нашої фехтувальниці Ольги Харлан. Нагадаємо, вона не потиснула руку спортсменці з країни-агресорки Росії, “нейтральній” Анні Смірновій, після закінчення поєдинку. За це Ольга отримала чорну картку та була дискваліфікована.

“Ви, керівник Технічного директорату Чемпіонату Світу з фехтування в Мілані, є тією особою, на якій лежить відповідальність за те, що сталося на Чемпіонаті світу з фехтування в Мілані, коли наша провідна спортсменка, олімпійська чемпіонка Ольга Харлан, протиправно отримала чорну картку та була дискваліфікована. А правильніше було б сказати, що Ви були відповідальним за те, що б цього ніколи не сталося, але не впорались з цим!”,- зазначив Ілляшев.

Президент Федерації фехтування України зазначає, що досі не отримав жодного офіційного пояснення та повідомлення причин дискваліфікації. Крім того, мережею шириться відео, де, як зазначає Ілляшев, Ламер розмовляє по телефону тренера росіянки Анни Смірнової. І жодного пояснення з цього приводу немає.

Навпаки Ламер кричав на Ілляшева, коли той попросив надати протокол Технічного директорату, і так його не надав. Кричав Ламер і тоді, коли його запитали, чи це він відповідав за жеребкування на Чемпіонаті світу, яке в першому ж колі основної сітки звело українку Ольгу Харлан і таку “нейтральну” Смірнову.

“Я не суддя що б визнавати Вас винним, але я маю всі підстави чітко і відверто заявити Вам, що в мене не має до Вас довіри! Я впевнений, що в цьому зі мною буде солідарна вся українська фехтувальна спільнота та багато людей з усього світу! І в цьому Ви не зможете мені дорікнути. Пан Дітер Ламер, я закликаю Вас подати у відставку з усіх керівних органів Міжнародної федерації фехтування!”, – підсумував Ілляшев.

Раніше на скандал відреагував міністр молоді та спорту України, президент Національного олімпійського комітету (НОК) Вадим Гутцайт. Він заявлялв, що наші спортсмени не тиснуть руку росіянам, і вважає, що випадок з Харлан – чиста провокація країни-агресорки.