Чим корисна диня і яка від неї може бути шкода
Важко уявити останній місяць літа без дині та кавуна. Диня – з однієї сторони, це дуже корисний фрукт. Соковитий десерт. А з іншої – це джерело алергій. Так корисні дині чи небезпечні?
Користь дині
150 г м’якоті дині можуть забезпечити організм добовою нормою вітамінів A і C. Продукт багатий калієм і вітаміном K, високий вміст клітковини в продукті покращує роботу кишечника.
З усіх гарбузових культур диня має найвищий вміст бета-каротину. Фрукт також багатий залізом, кальцієм, магнієм, електролітами. Деякі дослідження показують користь дині при серцево-судинних захворюваннях і в процесах старіння.
Дуже корисне також сушене насіння дині. Його можна додавати в каші або випічку. Насіння дуже калорійне, так що не варто їсти його жменями.
Чим може бути шкідлива диня
Диню не можна їсти годуючим мамам і немовлятам, оскільки вона погано засвоюється дитячим організмом.
Не можна їсти диню при хворобах шлунка, нирок і жовчного міхура. Цей продукт також дуже погано поєднується з молоком і алкогольними напоями. Таке поєднання може накликати на вас діарею.
Як правильно вибирати диню
- Перед покупкою понюхайте фрукт.
- Диня повинна мати виражений запах.
- Зелені жилки допустимі, але диню з зеленими плямами брати не варто.
- Якщо ви купуєте нарізану м’якоть – з’їжте її якомога швидше.
- Бактерії в ній розмножуються дуже швидко.
- Якщо у дині є хвостик, він повинен бути сухим.
- Злегка хлопніть по поверхні долонею.
- Якщо звук глухий, то м’якоть стигла.